press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/8

skyview courtyard 观天院

WEIHAI 威海

Traditional east Shandong dwellings are typical courtyard houses. The proposal started with the intention of recreating this courtyard space, using traditional building systems. 

The northern roof of the north house is maintained, while its southern roof is morphed into a continous surface with ridges of all houses and courtyard circular edge. The  south wall with traditional styled gateway is preserved, in contrast with the elevated walls that support the new tiled roof via wood beams. 

The north house is composed of two set of bedrooms, while east and west house serve as their bathrooms. The south house is a open space that accommodate kitchen and dining room.  

A circular inner courtyard is introduced based on the rectangular plot boundary, providing a spiritual space that stares back into the sky. 

胶东民居为典型的合院空间,本案选择礼村路边一处院落改造为民宿,对空间进行现代表达。

北房北坡保留,南坡变换成屋脊、庭院与院墙一起形成的自由曲面。 院墙与门头为保留元素,剩下加高的院墙和建筑体连成一体。室内屋面为木结构的构造方式,室外屋面铺设青瓦。

北房为两套客房,东西房为两套客房的卫生间,南房变成了厨房和餐客厅。客房和公共空间通过室外庭院联系。中间的圆形下沉庭院为向心的室外灶台。

在外方的基础上,创造出一个内圆的内向庭院,提供了一个天人沟通的精神性空间。