Noah TEAHOUSE

​诺亚水上茶室

BEIJING 北 京

 

UNBUILT

Site and Program

The floating teahouse is located on an existing rectangular island that is in the middle of a fishing pond. Its southern edge faces the country road that is beyond the fence of the farm, presenting itself to the visitors when they first approach the farm. It faces the greenhouse area on the north and a neighboring forest on the west. A footbridge to the east is the only access from land. The building has to accommodate a dining place, a kitchen, and a teahouse.

Architecture Design

The building boundary is a simple 11mX30m rectangle that sits on the existing island. Two shifting linear volumes are placed together to form interior spaces. The merged central portion form the big space to hold the dining place while two split ends hold the kitchen and the teahouse separately. The offset space between the linear volume and the rectangle form the outdoor spaces that become either terraces or galleries.

The building adopts a lightweight steel frame structure, with glass or solid wall enclosure as its inner boundary. The outer boundary is formed by bamboo screens that can be opened at the center on four edges. These doors open to the south and north at the dining room, to the west at the teahouse and to the east at the bridge. The entire compound can be closed during winter seasons.

It’s a shame that its construction didn't happen, due to the new development policy after 2012.

场地与功能

水上茶室位于诺亚农场的西南角的鱼塘上。茶室基础即建立在鱼塘当中的矩形小岛之上。茶室南面紧邻农场外边的乡村道路,从城市进入农场之前,会首先看到此立面。茶室北侧为蔬菜大棚区,西侧为邻居的树林,东侧即为从陆上进入到岛中的栈桥。建筑功能为一个可以在水上聚餐的场所,一个小的备餐间与厨房,以及一个小的茶室。

 

建筑设计

建筑轮廓为11mX30m矩形,在此矩形内部错动并置两个线性体块,两个体块中间合并的空间为餐厅,两个体块甩开的端头分别为备餐间与茶室。体块与矩形边界之间留有一定的露台空间,其宽窄大小分别形成南侧的主要走廊、东南角的入口露台、西北角的茶室露台,以及北侧的维修走廊。

建筑采用钢框架轻体结构,矩形外边界为竹子形成的通透围墙,内侧错动体块为通高玻璃或者实墙,双层皮之间即为露台空间。外层的竹围墙在南北西东四个方向都可打开,分别形成餐厅的南北向景窗,茶室的西向景窗,以及从东边进入水上餐厅的院门。所有门在冬季被关上,建筑停止使用。

由于2012年后的发展控制新政策,茶室未能建成,实属遗憾。

© 2020 by BWAO

Noah Teahouse 06_BWAO

Noah Teahouse