© 2020 by BWAO

noah Production cENTER

诺亚农庄生产中心

BEIJING 北 京

Existing Condition

Three buildings existed on the compound: a methane facility, a tofu factory, and a greenhouse shed. It is important as how to connect the three buildings together without altering their existing boundaries, which is required by the design challenge.

Building Program

The methane facility to the west is changed into a greenhouse. The tofu factory is reserved in the middle with additional programs. The greenhouse to the east is reprogrammed to a lab that cultivates farm insects.

 

Architecture Design

The design starts with the idea to connect the three buildings together, placing the building programs in a way that interact with visitors’ circulation. Upon entering the west gate of the compound, one enters the glass greenhouse from the west. A canopied courtyard opens to the south when one exits the greenhouse and is about to enter the tofu factory. The tofu factory is entered from its northwest corner, and opens up to the landscape to the south when one comes to its southern edge. In this viewing gallery, one can take a look into the production room on the north, or enjoy the greenery to the south. The material and product rooms are grouped with this production room and placed to the northwest corner, while the sunbathing room is separated out as a single volume to the southeast corner, due to its requirement for direct sun exposure. The visitors’ circulation is disturbed as a result that they have to take a detour when they come to the sunbathing room, the northern edge of which is open for visitors to look into. A tranquil courtyard connects the tofu factory and the farm insect incubator.

 

Building System

Since all buildings are built on the basis of original buildings, the structures are reinforce with concrete and refilled with bricks. The exterior walls use plaster and paint. All roofs use simply steel plate compound roof panels.

建筑现状

场地上有三栋建筑,从西到东为沼液池、豆腐房、和蔬菜大棚。在本次改造过程中,建筑轮廓不能进行改动,如何将三栋建筑在空间序列上连续起来,为本次改造的关键。

建筑功能

西边的沼液池保留,将其改造为阳光花房,而沼液池被改造为鱼池。中间的豆腐房功能进行保留,但考虑到豆腐制作的功能需要,需要进行重新考虑。东边的蔬菜大棚改造为天敌培养室。

建筑设计

设计从流线上将三栋建筑串联在一起,使人们的游览路线和三个建筑的功能融为一体。从入口大门进入院子,顺着西墙进入西侧轻钢结构的玻璃阳光房。阳光房东北角出来,经过两个建筑之间的庭院,从豆腐房的西北角进入。走入到豆腐房南面是一个开放的观景走廊,一侧可以参观豆腐房内部的制作间,另一侧可以看到南侧的景观。制作间北面为原料间和成品间,从生产功能上与制作间相连。豆腐房东南侧为晒房,因为其需要阳光的直晒,需要布置在最南边,而其北面面向参观流线打开。豆腐坊的两组功能体块布置在西北角和东南角,其错动既满足使用功能需要,又加强游览体验。人们从豆腐房东侧出来后,经过一个静谧的庭院后,进入天敌室。

建造系统

生产中心的三栋房子都在原有平面轮廓基础上进行简单改造,原始砖围墙作为基础之上进行混凝土结构加固。外表面保温板加抹灰涂料,屋顶为彩钢板屋顶。